miercuri, 5 octombrie 2011

Mere coapte cu aluat


Reteta este de la televizor de la Ana Olson de pe Euforia., mai putin sosul.
Ingrediente:
Crusta:
  • 150 g faina
  • 1 lg zahar
  • 1 praf sare
  • 150 g unt rece
  • 1 galbenus
  • 2 lg lapte sau apa
  • 1 galbenus
Umplutura:
  • 4 mere
  • 4 lg zahar
  • 1 lgt scortosoara
  • 1/2 lgt nucsoara
  • 1 varf cutit cuisoare macinate
  • stafide
  • 2-3 lg nuca macinata
  • 2 lg brandy
Sirop:
  • 200 ml apa
  • 74 g zahar
  • 1 lgt scortisoara
  • 1/2 lgt nucsoara
  • 2 lg unt
Sos de vanilie:
  • o cana lapte
  • 2 lg zahar mai pline
  • 2 lg faina
  • esenta de vanilie
Se amesteca faina cu zaharul, sarea si untul, pana devine un aluat nisipos.( Ana Olson are o unealta speciala pentru framantat dar eu pentru ca nu am asa ceva am folosit telul pentru pasat)

Dupa aceea incorporam galbenusul si laptele/apa pana se leaga aluatul. Aluatul nu trebuie sa fie lipicioas. Se infasoara in folie alimentara si se da la rece 15 minute.

Intre timp facem siropul. Intr-0 craticioara punem toate ingredientele inafara de unt si fierbem 5 minute.

Apoi incorporam untul si lasam sa se raceasca.

Ne apucam de umplutura. 2 lg de zahar se amesteca cu scortisoara, nucsoara si cuisoare(prin acest zahar se vor da merele)

Intr-un castronel amestecam stafidele cu nuca macinata restul de zahar si brandy.Curatam merele de coaja si se scot cotoarele cu instrumet special.

Intindem aluatul si il taiem in 4 patrate.

Merele le dam prin zaharul cu arome.....

....... dupa care il asejam in mijlocul patratului, il implem amestecul de stafide si nuca. Adunam aluatul in jurul marului, formand pachetele.

Punem merele intr-un vas nu foarte mare, ele trebuie sa stea apropiate si se toarna desupra siropul.

Le dam la cuptor la 180- 170C pana se rumenesc.


Sos:
Frecam galbenusul cu zaharul si faina.

Adaugam peste lapte amestecand continu.

Punem cratita pe baie de aburi si amestecam pana se ingroasa. Laptele nu trebuie sa fiarba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...