luni, 28 ianuarie 2013

Piscoturi/Fursecuri cu nuca si cacao







Ingrediente:
  •  1 ou
  • 150 g unt
  • 100 g zahar
  • 100 g nuca macinata (cine vrea poate pune mai mult)
  • 2 lg cacao
  • 250-300 g faina
  • esenta de rom, vanilie
  • 1 varf lgt bicarbonat
Intr-un vas se mixeaza untul si zaharul, dupa care se adauga pe rand oul, nuca macinata, esentele, cacao cernuta, bicarbonatul si in final faina.






















Apoi punem forma de piscoturi la masina de tocat carne, dupa care punem cate o bucata de aluat, presam cu o mana, iar cu cealalta tinem biscuitii care se formeaza. Punem piscoturile formate in tava si coacem la foc potrivit.





joi, 10 ianuarie 2013

Stelute cu alune (de Craciun)




Ingrediente:
  • 130 g alune prajite (pastram cateva pt decor)
  • 100 g zahar
  • 150 g unt
  • 1 ou
  • 1 lg lapte
  • 1/3 lgt praf de copt
  • 300 g faina
  • 1 lg cacao
  • 1 albus
Batem untul pana obtinem o masa pufoasa.




Apoi adaugam alunele macinate si zaharul, mixam putin.
Punem si oul cu 1 lg lapte si iar mixam putin.
In final punem si un praf de sare, faina si praful de copt. Inainte de a pune toata faina separam aluatul aprox. in 2 (o bucata sa fie mai mare), iar jumatatea mai mare punem restul de faina pana se formeaza o compozitie compacta.
In cealalta jumatate adaugam cacao si framantam pana devine o compozitie compacta. Abele jumatati le bagam la rece timp de o ora.
Dupa ce a stat la rece intendem o foaie din bila alba si taiem cerculete (eu am vrut un cerc mai mic si am folosit o canita).......
.......intindem si din bila neagra o foaie si taiem stelute.
Batem albusul, apoi "lipim" stelutele de cercuri, iar in varf "lipim" si o aluna.

Pofta buna!

miercuri, 9 ianuarie 2013

Gozleme

Ne-am uitat la o emisiune de gastronomie cu specific turcesc si ne-am zis sa incercam si noi sa facem aceste gozleme

Ingrediente:

  • in jur de o cana ulei 
  • 1 cana faina
  • 1 cana apa
  • putina drojdie
  • sare
Pt umplutura (nu am cantitati precise)
In reteta originala erau umplute cu :
  • porumb
  • ciuperci
  • spanac
  • ceapa
  • cartofi fierti
  • casheri (mozzarella)
  • sare 
  • pier
Eu le-am umplut cu:
  • 1 ceapa
  • ardei
  • cca. 3 cartofi fierti
  • cascaval
  • mozzarella
  • marar
  • sare
  • piper
Aluat:

Intr-un castron  framantam aluatul, punem cana de faina (lasam putin deoparte), sare, drojdia dizolvata in apa putin cate putin, la sfarsit cana de ulei. Acoperim aluatul cu un prosop ud si il lasam sa creasca intre jumatate de ora si o ora.
Curatam cartofii si ii spalam dupa care ii punem intr-o cratita la fiert.. Taiem legumele si radem cascavalul.
Calim ceapa....
.......adaugam cartofii, ardeiul, sarea, piperul.




La final adaugam cascavalul/ mozzarella, si mararul. Asteptam pana se topeste cascavalul apoi oprim focul.
Luam o mingiuta de aluat si o intindem subtire, formand un cerc cu diametrul de 20-22 cm.
Punem unplutura pe jumatate din cerc si il dam in doua, lipim marginea. Le dam cu putin ulei pt a prinde culoare si le frigem pe gratarul cu ulei. Cand sunt coapte se formeaza pete maro ca la clatite.


Pofta buna!

Pizza umpluta



Ingrediente:

Aluat
  • 400 gr faina
  • 3-4 lg ulei
  • cca 200 ml apa
  • 1/2 cub drojdie
  • putina sare
Compozitie (tot ce gasesti)
  • pate carne/vegetal
  • ciuperci
  • masline
  • cartofi prajiti
  • cas
  • cascaval
  • ketchup
  • 1 ou
Din ingredientele de mai sus se framanta un aluat pe care il lasam putin la dospit.













Intindem aluatul foaie. Taiem patrate si mai intindem putin o jumatate din fiecare patrat. Compozitia se va pune pe jumatatea care nu am mai intins-o. Ungem cu pate, apoi punem restul ingredientelor taiate bucatele. La sfarsit punem cascavalul si ketchup-ul. Ungem marginile cu ou batut, astfel se vor lipi mai bine si cascavalul nu va fugi.


Le ungem cu ou sii le dam la cuptorul incalzit in prealabil, la foc potivit.

  
 
Pofta buna!

Ghinde din martipan




Ingrediente:
  • martipan 
  • cacao
  • scobitoare
  • alune de padure ( pt forma)
Eu am avut martipan tras in ciocolata ( pe care am razuit-o in mare parte si am pastrat doar o bucatia amestecata cu martipan pentru a crea capacele ghindei)
Laum o bucatica din martipanul simplu si formam o biluta din care apoi creeam forma ghidei.
Apoi luam o biluta mai mica din martipanul maro (amestecam cu ciocolata) si cu ajutorul unei alune de padure creeam capacelul ghindei.
Cu o scobutoare trasam cateva dungulite pe capacel.
Lipim capacelul de corpul ghindei, formam si o codita, dupa care cu ajutorul unei pensule le dam cu putina cacao.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...