marți, 28 ianuarie 2014

Placinte turcesti cu branza



Placintele de tot felul sunt apreciate in familia noastra. Nu refuzam nimic cand vine vorba de aluat dospit sau foietaj. Am gasit de curand aceasta reteta si cum afara a pus stapanire iarna, am zis ca placintele au picat la fix. Sunt delicioase, usor de preparat si in plus arata foarte bine. Reteta am luat-o de aici .

Ingrediente:
Aluat
5 gr drojdie uscata
375 gr faina
125 ml lapte batut/sana
125 ml apa minerala
60 ml ulei
1 ou
aprox.1 lingurita sare
aprox. 1 linguriza zahar

Umplutura
100 gr mozzarella sau cascaval
300 gr branza sarata (eu am pus 100 gr telemea si 200 gr branza dulce)
sare (daca mai este cazul)
piper (optional)
marar/ patrunjel (optional)

In plus:
ulei pt uns aluatul si masa de lucru
seminte pentru presarat deasupra (mac, susan, in, chimen etc)

Intr-un castron se amesteca branza cu mozzarella sau cascaval. Se adauga patranjelul sau mararul si piperul, daca puneti, iar daca mai este cazul se adauga si putina sare.
Se separa galbenusul de albus (galbenusul il pastram pentru a unge deasupra placintele)
Intr-un vas se amesteca albusul de ou cu laptele batut, uleiul si apa minerala si se bat putin cu furculita, cat sa se omogenizeze.
In alt vas amestecam faina cu drojdia, sarea si zaharul. Apoi adaugam lichidele putin cate putin, amestecand la inceput cu o lingura si apoi framantand aluatul cu mana. Trebuie sa obtinem un aluat neted si nelipicios. Unele tipuri de faina ar putea cere mai mult lichid; daca aluatul este prea tare se poate adauga cate o lingura de apa minerala, pe rand, iar daca aluatul este pre moale se poate adauga cate o lingura de faina.
Aluatul obtinut se imparte in 12 bucati egale care se ung cu ulei (eu nu le-am mai uns) si se acopera cu o folie alimentara. Se lasa sa se odihneasca in jur de 15 minute.
Dupa trecerea celor 15 min, fiecare bucata se intinde  pe masa de lucru unsa cu ulei, cu ajutorul sucitorului intr-o foaie cu grosimea de aprox 1mm.
Foile de aluat se aseaza pe o farfurie, una peste alta si se ung cu ulei ca sa nu se lipeasca. Le acoperim din nou cu folie alimentara si le mai lasam 15 min sa se odihneasca.
Dupa ce au trecut cele 15 min, se rastoarna farfuria cu discurile de aluat pe masa de lucru, astfel incat, primul disc intisn sa vina deasupra. Rand pe rand se intinde fiecare foaie de aluat pana aceasta devine subtire, transparenta. Chiar daca se mai rupe nu e nici o problema.
Se presara branza pe foaie si se ruleaza foaia astfel incat branza sa fie la mijloc, sub forma unui cilindru lung, care se invarte sub forma de spirala. Capatul ramas se baga sub placinta.
Asezam placintele intr-o tava cu hartie de copt si ungem fiecare placinta cu galbenusul ramas,( pe car l-am amestecat cu cateva linguri de lapte). Se presara seminte deasupra si se baga tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu pana ce placintele se rumenesc.


Pofta buna!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...