marți, 27 noiembrie 2012

Tort Toamna (cu fructe, ness si ciocolata)


Reteta am gasit-o pe internet in cautarea unui tort mai deosebit. Am facut acest tort cu ocazia sarbatoririi Sf. Maria. Aici puteti gasi site-ul de unde am luat reteta.

Ingrediente:
Blat:
  • 9 oua
  • 9 lg zahar
  • 9 lg ulei
  • 7 lg faina
  • 2 lg cacao
Stratul 1
  • 150 gr zahar
  • 5 mere
  • 5 pere
  • 1/2 plic gelatina
  • esenta rom
Crema 
  • 400 ml frisca
  • 3 lg ness
  • 5 galbenusuri
  • 250 gr mascarpone
  • 200 gr zahar
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • esenta de rom
  • 1/2 plic gelatina
Glazura

  • 200 gr ciocolata alba
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 150 ml frisca
  • 50 gr unt

Decor
  • frunze de ciocolata
  • ghinde din martipan 
  • bomboane trufe
Sirop de rom
  • zahar
  • apa
  • esenta de rom
Mod de preparare
Blat
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam .











Frecam galbenusurile cu ulei (adaugand treptat).











Galbenusurile le punem peste albusuri si amestecam usor de jos in sus.











Cernem deasupra cacao, faina si amestecam usor de jos in sus pana se incorporeaza.












Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit. Dupa ce s-a racit taiem blatul in doua foi egale.













Stratul 1
Curatam fructele de coaja si le taiem cuburi.













Caramelizam zaharul intr-o cratita, apio punem fructele taiate si pe urma adaugam cam 100 ml apa si le fierbem impreuna pana scade o parte din sirop si fructele se inmoaie usor. 












Luam cratita de pe foc si adaugam gelatina care am hidratat-o in putina apa rece, amestecam pana se dizolva complet. Dupa ce s-a racorit adaugam si esenta de rom.












Crema 1
Galbenusurile le amestecam cu zaharul si le fierbem pe baie de aburi pana se spumeaza 














Adaugam nessul (dizolvat in putina apa calda) Acum putem adauga si ciocolata daca o punem.......












...... dupa care adaugam gelatina hidratata in putina apa rece, dam deoparte si amestecam pana se dizolva.












Dupa ce s-a racorit adaugam branza mascarpone si mixam pana se incorporeaza complet. Turnam compozitia obtinuta peste frisca batuta, aromatizam cu esenta de vanilie/ rom. 












Glazura
Punem ciocolata maruntita, untul, frisca intr-o cratita pe baie de aburi si amestecam pana se topeste.
























Sirop de rom
Caramelizam zaharul, apoi adaugam apa (atentie la aburi) si amestecam pana se topeste zaharul. Dupa ce s-a racorit adaugam esenta de rom.

Ansamblare
Blatul il taiem in doua. Punem prima foaie pe care o insiropam.












Peste, punem stratul de fructe.












Dupa care punem crema.












Asezam si cea de-a doua foaie, o insiropam si dam totul la rece pentru cateva ore. Se scoate, se imbraca in frisca batuta dupa care glasam in glazura de ciocolata.














Am decorat cu frunze de ciocolata, boamboane trufe si ghinde din martipan pe care le puteti vedea aici.

















O sectiune.
Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...